Další představujeme

Klub seniorů pracovníků ve školství Jeseník

Dovolte, abychom se představili. Je nás 72 kamarádů, jsme mladí vznikem (r. 1986), bohatší věkem (5348 let) a nejbohatší ne výší důchodů, ale společně prožitými zážitky.

Navštěvujeme Akademii i Univerzitu III. věku, přednášky, koncerty, vernisáže, tanečky pro seniory s živou kapelou, máme divadelní předplatné, zpíváme v pěveckém sboru „Jesen“, organizujeme, vystupujeme, plaveme i cvičíme.

Prostě je nás všude plno a jak říká starostka města, Ing. Marie Fomiczewová, mnohé z nás vidí častěji, než své rodinné příslušníky. To vše jen tak mimochodem.

Těžiště naší práce spočívá zejména v pravidelné klubové činnosti. Plán aktivit je celoroční a každé druhé a čtvrté úterý v měsíci nás můžete navštívit v útulných prostorách Klubu důchodců města Jeseník. A neváhejte, vždy budete mile přijati a pohoštění bude připraveno na stolech.

Kromě společného setkávání se těšíme na pečlivě připravený, bohatý a různorodý program. Posuďte sami: S našimi hosty jsme procestovali např. Čínu, Nepál, Indonésii, navštívili kanadské indiány, s námořníkem z hor se vydáme na „Cestu lodí kolem světa za 80 minut“, setkali jsme se zakladateli a porotci Mezinárodní klavírní soutěže pro klavírní dua a 4 ruční hru – manželi Lejskovými, koncertoval nám španělský kytarista Emanuel Alonso, brněnský houslista Jiří Klecker, střídali se významní regionální umělci i spisovatelé. K nezapomenutelným zážitkům patří i odpoledne se sportovními legendami paní Věrou Čáslavskou, medailistkou MS a olympioničkou v bikrosu a fourcrossu Romanou Labounkovou i medailistkou paralympiády v lyžování Marcelou Mišunovou.

Navštívil nás, tehdy nejstarší žijící spisovatel, Miloš Kočka, polští básníci s českým překladatelem, uspořádali jsme republikovou premiéru knihy „Romance grotesknosti“ spisovatele a scénáristy Romana Ráže i výtvarníka a sochaře Romana Borečka.

Zavzpomínali jsme na zmizelý Jeseník i jiné obce, vydali se za tajemstvím podzemí, probrali osudové osmičky v našem regionu i významné osobnosti regionální vlastivědy, vyslechli zcela nové poznatky o Frývaldovské stávce, věnovali se pobytu, zvykům i repatriaci řecké menšiny na Jesenicku, vydali se po stopách sochařů a jejich kamenných památek až do Polska, besedovali se členy Jesenické výtvarné skupiny u příležitosti jejich 60. výročí založení, zavzpomínali na pobyty malíře a ilustrátora Mirko Hanáka u nás, absolvovali počítačovou i finanční gramotnost, věnovali se lékařským tématům – nejnovějším trendům první pomoci, lázeňství, alternativní i čínské medicíně, psychiatrii i psychologii, probrali školství u nás i v zahraničí, včetně menšinového, připravili speciality slezské kuchyně a besedovali s autory „Slezské kuchařky“, učili se od republikového vítěze kulinářské soutěže v přípravě bramborového salátu, guláše i zelňačky.

Samostatnou a oblíbenou kapitolou jsou především prázdninové výlety za poznáním spojené s překvapením – Nordic Walking, čínské cvičení, plavání v lomu, lekce golfu, přírodní výtvarná galerie a výuka zumby peruánskou indiánkou, mistrovské ruce sklářů při výrobě historického lesního skla, výroba řetězů, hvězdicový výstup na Lesní bar, návštěva ovčí a kozí farmy

s ochutnávkou sýrů, posezení v soukromé likérce či na chalupě u kamarádů s výtečným houbovým gulášem, koncert bubeníků na Muně, „Na valníku za jeleny“ a jejich krmení, prezentace republikového mistra v troubení na jeleny, či beseda a autogramiáda u Slovanského pramene spisovatele, herce, scénáristy a režiséra Jiřího Bednáře.

Ale nejen samým vzděláváním živ je člověk. Udržujeme pravidelné kontakty s našimi staršími členy, připravujeme oslavy Dne učitelů, Vánoc i významných životních výročí s kulturním programem, pro dva páry „novomanželů“ jsme uspořádali obřad zlatých svateb, k 20. výročí klubu jsme veřejnost překvapili velkou samostatnou výstavou svých výrobků (paličkovaná krajka, richelieu, výšivky, pletené, háčkované nebo drhané artefakty) spojenou se slavnostním koncertem mladých, talentovaných regionálních i zahraničních umělců (Sopranistka Marta Reichelová, klavír Richard Pohl a Konstantjin Tyško).

Již osm let se celoročně věnujeme humanitární činnosti. Naše pletená, bavlněná obinadla

pro postižené leprou nebo pletené věci pro nedonošené děti i dioptrické brýle najdete v Africe, Indii, Indonésii i asijských zemích a knihy, hračky i hry slouží dětem v dětských domovech. Pomáháme při organizaci koncertů pro postižené děti z domova „Sněženka“, byli jsme iniciátory finanční i věcné pomoci pro rodinu postiženou povodněmi ze Zálezlic.

Pravidelně spolupracujeme se svými zřizovateli, MěÚ Jeseník, Penzionem pro seniory Jeseník, kluby seniorů v regionu i v zahraničí, Státním okresním archivem, všemi typy škol, kulturními institucemi i neziskovými organizacemi – MC Krteček, Střediskem volného času Duha nebo Hnutím Brontosaurus.

Část našich aktivit jsme Vám představili, ale pokud byste chtěli vědět více, můžete zalistovat v našich kronikách nebo si otevřít webové stránky  www.uciteleseniori.cz.

Nechlubíme se, nestěžujeme si, jen konstatujeme, že život je prostě krásný, když nás zdobí radost a úsměv a umíme žít v každém věku.

  1. […] 8.2.2014Rubrika: Aktuality, Soutěž eurobabička, Soutěž senior klubů 18. Další představujeme – Klub seniorů pracovníků ve školství Jeseník 17. Další představujeme – […]

  2. Lenka Prnková napsal:

    fandím Vám a držím palce!!! Prnková

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *