Stále si píšete o …

recept na čokoládové řezy, které napekla na finálový večer paní Alena Dušková, která rovněž získala certifikát  v soutěži o vánoční cukroví. Protože se blíží Vánoce a většina soutěžících i  ráda peče a vaří,  napište nám zde a vyměnte nějaké dobré recepty. Posílejte i fotky, nejlepší cukroví, specialitky Vašeho slavnostního jídelníčku rádi otisknem v “Prostřeno v české kuchyni.”
  
Čokoládové řezy.
 
25 dkg cukru moučka, 30 dkg mouky polohrubé, 4 dkg kakaa, 1 prášek do pečiva, 1/4 l teplého mléka, 10 dkg rozpuštěného másla, 3 lžíce oleje, 2 celá vejce – všechno smícháme dohromady. Těsto je řidší, asi jako na perník.Na dno uzavřeného plechu dáme pečící papír /pro snadnější manipulaci/ a nalijeme těsto. Upečeme ve středně vyhřáté troubě (asi 20 minut).
Upečené necháme vychladnout Pak i s papírem vysuneme z plechu. Vypečené kraje asi 1 cm odřízneme a čistý obdélník dlouhým nožem nebo strunou prořízneme. Natřeme čokoládovým krémem, přiklopíme vrchní plát a též potřeme zbytkem krému. Vrch polijeme čokoládovou polevou Ještě  teplou polevu můžeme přizdobit bílou rozpuštěnou čokoládou. Necháme vychladit a nakrájíme úhledné řezy nahřátým nožem nebo namočeným v horké vodě.
  
Čokoládový krém.
 
3/4 másla, 200 ml mléka, 2 lžíce polohrubé mouky, čokoláda na vaření, asi 2 lžíce cukru.
Uvaříme z mléka a mouky kaši, přidáme cukr promícháme a necháme vychladnout. Do másla pokojové teploty po troškách přidáváme prochladlou kaši a vyšleháme do hladka. Nakonec přišleháme čokoládu rozpuštěnou ve vodní lázni a ochlazenou na teplotu krému.  Čokolády dáme 5 až 10 dkg podle chuti. 
  
  1. Zdena napsal:

    Děkuji za recept, napíši hned jak řezy upeču, snad se povedou. Chtěla jsem Vás ještě poprosit o nějaký recept na vánoční cukroví viz.fotografie. Bylo by to možné?
    Děkuji Zdena

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *