Partner Eurobabičky – Doba seniorů

Představujeme Vám partnera Eurobabičky – Dobu seniorů. Doba seniorů je v současné době nejčtenějším českým seniorským časopisem s celostátní působností. Vychází v nákladu 20 000 kusů měsíčně, odebírají ho však pro své klienty mnohé Domovy seniorů, knihovny i některá zdravotní zařízení, takže skutečná čtenost je mnohem vyšší než prodaný náklad. O oblibě Doby seniorů svědčí i to, že má 2 500 předplatitelů, což je u podobné tiskoviny v ČR téměř nevídaný jev.
Doba seniorů vychází od října 2005 a patří tedy i k nejstarším seniorským titulům u nás. O vydávání se sbírkou postarali samotní senioři. Během let několikrát změnila podobu: z novinového formátu přešla na časopis,který měl původně 16 stran, z toho polovinu barevných. Počet stránek se stále zvyšoval: nyní je Doba seniorů celobarevným měsíčníkem s 32 stranami. V současné době je vydavatelem Rada seniorů České republiky, jde však více méně o symbolickou vazbu, protože měsíčník žije z prostředků, které sám vydělá prodejem, získanou inzercí či jiným způsobem.
Pokud jde o redakci, šéfredaktorem je os samého počátku Mgr. František Vonderka. Novinář, který byl dříve zpravodajem rozhlasu v Bonnu a později vedl např. redakce deníků Expres, Blesk či Večerník Praha. Nyní, jak napsala do redakce jedna z čtenářek Doby seniorů, která odhalila jeho minulost v bulváru, údajně „konečně dělá něco pořádného“…. Ostatní autoři, včetně pravidelných poradenských rubrik, jsou externisté. Externí je i grafické zpracování a jazyková korektura. Tento způsob výroby novin je sice organizačně náročnější, ale splňuje to podstatné a sice – pomáhá výrazně snižovat výrobní náklady.
Doba seniorů se zejména snaží přinášet servisní informace, které mají starší generaci pomáhat při zvládání výzev současnosti. Cílovou skupinou jsou z velké části lidé, kteří nejsou obeznámeni s využíváním internetu a řada informací poskytovaných touto cestou je pro ně tedy nedostupná. Hlavně pro ně přináší Doba seniorů pravidelné poradenství z oblasti bytové, právní , sociální a snaží se je také vést k využívání internetu.
Kromě touho „užitečného“ obsahu nabízí Doba seniorů samozřejmě také další informace, zajímavosti i zábavu. Čtenáři v ní najdou reportáže, rozhovory se zajímavými lidmi, seriály (nyní třeba o Bibli a o neznámých stránkách života velikánů české kultury), soutěže o ceny i kreslený humor. Snažíme se do Doby seniorů dávat vše, co zajímá starší generaci. Proto v ní samozřejmě nemohou chybět i informace o takové soutěži, jako je Eurobabička.
Doba seniorů je šířena v síti PNS. Vzhledem k nízké prodejní ceně, odpovídající kapse českých seniorů, je však pro některé trafikanty „nezajímavá“ a najdete ji většinou v prodejnách, jejichž majitelé fandí seniorům.

  1. Evka napsal:

    Čtenáři v ní najdou reportáže, rozhovory se zajímavými lidmi, seriály soutěže o ceny i kreslený humor. Bohužel časopis neznám, náhodou při hledání vtipů jsem tady na to narazila, jinak malovaný humor se vytratil z novin, ale i na netu je to samé, fotomontáže nebo americké vtipy často ani nepřeložené. Českých stránek?, no Urbana …, potom starý dobrý klasik Renčín: http://www.renčin.cz nebo uvolněnější Dwořák http://www.oldrichdworak.cz a jinak? Časopis zkusím sehnat.

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *