Pár vět, které představí Tebe a Tvůj život…

 

Jmenuji se Miluše Novotná , je mi 86 let. Mám středoškolské vzdělání. Narodily se mi 2 dcery, mám jednu vnučku, jednoho vnuka a 4 úžasná pravnoučátka.

Už v dětství jsem měla ráda pohyb, tanec a zpěv. Chodila jsem do dětského sboru , který patřil pod Národní divadlo Brno. V dospělosti jsem tancovala a zpívala ve folklorním kroužku .Ze sportu jsem upřednostňovala tenis a plavání.

Nyní ze sportu provozuji plavání a turistiku. Hodně času trávím na chatě s velkou zahradou, takže pohyb mi není stále cizí.

Po narození druhé dcery jsem si šla nechat ušít šaty do módního salonu Vkus .Při zkoušení šatů jsem dostala nabídku, která nepřichází každý den. Byla mi nabídnuta pracovní smlouva na několikaletou spolupráci v oboru modelingu.

V roce 2007 ( v mých 70 letech) jsem vyhrála titul Miss Eurobabička . Na atmosféru kolem volby „Missky“ , na přátelství ,která tam vznikla , na veškeré dění kolem Missky nikdy nezapomenu.

Tato soutěž mi přinesla plno radosti, zážitků, zkušeností i pocit štěstí.

Děkuji všem pořadatelům a účastnicím přeji hodně úspěchů a pohody.

Miluše Novotná

Vzpomínkové video 2006 a 2007

 


Narodila jsem se v srpnu roku 1954 a jsem moc ráda, že jsem se narodila v této době , neboť moje dětství bylo opravdu plné pohybu (za trest bylo zůstat doma), museli jsme si domluvit někde sraz a potom tam opravdu přijít, protože nebyly mobilní telefony a všechno jsme si museli vyhledat v encyklopediích, v knihách a nebo si nechat vyprávět a vysvětlovat rodiči a prarodiči – samozřejmě i bezva učiteli, které to s námi bavilo. S naší třídní se ZŠ se setkáváme stále na našich srazech a pořád je na co vzpomínat. Mým celoživotním vzorem a kamarádem mě byla moje maminka, která měla životní heslo „Život je pro optimisty, pesimisté jsou jen diváci“. Pracovala do svých 92 roků aktivně sledovala dění doma, ve světě, začala podnikat ve svých 82 rocích a opravdu se jí moc dařilo. Samozřejmě sledovala nejen soutěž EUROBABIČKA, ale ukázala mě, jak se s nadhledem překonávají i seniorské neduhy a to se jí povedlo až do 95 roků. Druhým inspirátorem byla moje babička, která jako předsedkyně klubu důchodců neúnavně organizovala zájezdy a různorodé aktivity, do kterých mě stále zapojovala a ukázala mě, jak důležité je naučit se spolu – ne vedle sebe – žít všechny generace. Vystudovala jsem VŠ až jako dospělá a o to více jsem si vzdělání vážila, neboť s rodinou už se studuje trošku zodpovědněji. Jsem spokojená a pyšná matka dvou dcer a šťastná babička 3 vnuků.

Prakticky celý profesní život se věnuji práci s rodinou – zejména dětmi. Jak z pohledu trestně právního – byla jsem kriminalista – specialista na trestnou činnost páchanou na dětech a dětmi a domácí násilí. Tak z pohledu prevence a volnočasových aktivit – přes 40 let jezdím s dětmi na tábory a pobyty u moře. V současné době působím na Mediačním a edukačním centru v Brně , kde se prioritně věnuji edukaci rodičů v rozvodových kauzách a jejich dětem. Jsem autorkou demonstračních pomůcek „Jája a Pája“, s kterými pracují odborníci ke snížení viktimizace dětí i dospělých osob. Profesně jsem se také věnovala práci s odsouzenými . Jako VŠ pedagog se věnuji studentům denního i dálkového studia.

Od malička jsem měla velmi ráda hudbu, kulturu a sport. A tyto koníčky zůstaly koníčky celoživotními – stále jsem členkou Smíšeného sboru Kantiléna a těší nás účast na zkouškách, na soutěžích a řadě koncertů. Stále se aktivně věnuji rally – v dřívější době to byla pozice za volantem a nyní je to z pozice vedení jednotlivých soutěží. Myslím si, že na nás všechny bývalé i budoucí soutěžící babičky, jsme svým příkladem a postojem k životu pomohli ovlivnit nebo dokonce změnit názor na kategorii 50+ ….90+J

Alena Plšková

 

 

Narodila jsem se před 66 lety v České Lípě, chodila  jsem do jeslí, školky a škol a tak se mi to zalíbilo, že jsem ve školství zůstala 40 let.
Po odchodu do důchodu jsem změnila celý život, prodala rodný byt a odstěhovala se do domku na vesnici, kde teď opravuji a upravuji bydlení.
 
Zdena Táborská
 

 

Narodila jsem se v Praze, po základní škole jsem vystudovala fotografickou školu a poté střední ekonomickou školu.
Pracovala jsem většinou na referentských pozicích mj. v bance, na soudu, na ministerstvu.
 
Po revoluci v roce 1989 jsem se vrhla do politiky a v roce 1992 jsem byla zvolena poslankyní do České národní rady, která se od ledna 1993 transformovala v Poslaneckou sněmovnu Parlamentu České republiky.
 
Již dlouho jsem účastnicí různých aktivit euro babiček. Raduji se z několika úspěšných umístění ve skvělých soutěžích. Setkávání s ostatními euro babičkami mě naplňuje radostí a vždy mě přináší
povznášející pocit sounáležitosti.
 
Jsem rozvedená, vychovala jsem tři děti, mám čtyři vnoučata
 
Eva Matoušková
 

 

Zdravím vás ze Slovácka, z Uherského Brodu.

Jsem vyučená truhlářka s maturitou v oboru nábytkářská výroba. Výrobou nábytku jsem se zabývala téměř 17 let, poté jsem nastoupila na střední školu, dodělala jsem si doplňující pedagogické studium na VŠ v Brně a dalších 17 let jsem pracovala jako mistrová odborného výcviku u truhlářů.

Před 10 lety jsem si udělala další výuční list na strojního mechanika a pracuji od té doby jako mistrová odborného výcviku 1. ročníků letecké školy. Práce se žáky mě hodně baví.
Jsem vdaná, máme 2 děti a 3 vnoučky, a těšíme se, když k nám přijedou. S manželem bydlíme v rodinném domku, po práci se věnujeme zahrádce, rádi jezdíme s karavanem nejen na dovolenou, ale i na prodloužené víkendy. Jezdíme na kolech, máme rádi turistiku, plavání, saunu a relax s kytarou u táboráku nebo v hospůdce v dobré společnosti stejně naladěných lidí.

V roce 2015 jsem se zúčastnila soutěže Eurobabička a vyhrála jsem krásné 2. místo. Těším se na setkání!

Ivana Baná


 

Narodila jsem se v roce 1954. Po základní škole jsem vystudovala Střední zdravotnickou školu, obor dětská sestra.
Během života jsem pracovala jako dětská sestra, účetní ,sociální pracovnice,sekretářka, ředitelka závodu.
Jsem vdaná a s manželem jsme spolu 47 let.
Mám dvě dcery, šest vnoučat a šest pravnoučat.
Miluji turistiku, country hudbu a dobré detektivky, občas sama také autorsky tvořím, ráda kreslím.
V roce 2008 jsem obsadila v soutěži Eurobabička 1. místo.

Eliška Volmutová


 

Narodila se v Poličce a své mládí prožila s rodiči a třemi bratry v malém městečku Proseč u Skutče.

Absolvovala obchodní akademii v Chrudimi, kde v r. 1971 odmaturovala.

V r. 1973 se vdala a odešla za manželem do Prahy, kde bydlí dodnes, ale do Proseče se pravidelně velmi ráda a často vrací.

Měla tři syny, ale jeden před deseti lety tragicky zemřel. V r. 2004 ovdověla.

Celý svůj pracovní život zasvětila práci v České spořitelně /35 let/. V těchto letech absolvovala VŠE v Praze – fakultu národohospodářskou, obor úvěry a účetnictví. Pracovala ve vedoucích funkcích v Praze, Benešově a Berouně. Po odchodu do důchodu pracovala 11 let ve firmě svého kamaráda, který prodává, pronajímá a opravuje kancelářskou techniku.

Nyní již 4 roky pracuje jako koordinátor kurzů pro sociální pracovníky v Profesním institutu při Vyšší odborné škole sociálně právní v Praze. Tato práce ji plně uspokojuje.

Mezi její záliby patří především práce na zahrádce / v Proseči/, pěší turistika, v zimě běžkování, luštění křížovek, sudoku a jiných kvízů. V minulosti milovala sport všeho druhu – zúčastňovala se sportovních her pořádaných Českou spořitelnou. Také ráda vaří a peče, což oceňuje především její milovaná a milující rodina.

ing. Eva Přívratská


 

Narodila jsem se v Odrách. Ve svých dvou letech jsem byla adoptována. Pocházela jsem ze sociálně slabé rodiny. Od malinka jsem podvědomě cítila, že něco není v pořádku. Nevěděla jsem co to je, do chvíle, kdy jsem se dověděla, že jsem z dvojčat. Rodiče si nemohli vzít i mé dvojče a můj bratr zůstal v dětském domově sám. Můj příběh je neuvěřitelný, jako stvořený pro román. Své dvojče jsem hledala třicet let, než jsem bratra mohla obejmout. Každý jsme se narodili v jiném městě. V matrice, kde jsem se narodila, záznam bratra nebyl. Proto bylo mé pátrání velmi, velmi složité. První naše setkání proběhlo v roce 2007. Dnes nerozlučně patříme k sobě a naše rodiny udržují velmi silný vztah.
Vyučila jsem se na učilišti v Krnově. V mém životě bylo hodně důležité narození mých dvou dcer. Díky svým dcerám jsem babičkou tří dospělých vnuků a jedné vnučky, a to je také nádherná životní role. Dlouhá léta jsem pracovala jako úřednice v peněžním ústavu ve Frýdku-Místku. Při zaměstnání a výchově dcer jsem dálkově studovala 5 let SEŠ – obor ekonomie, kterou jsem úspěšně ukončila maturitou.
V současné době navštěvuji Literární klub Petra Bezruče, kde jsem členkou od roku 2018. Věnuji se psaní literární činnosti a aranžérství květin. Píšu prózu, příběhy ze života, skutečně nic vymyšleného, pouze to, co se mi opravdu stalo. V Literárním klubu Petra Bezruče Frýdek-Místek, kolektivního člena Obce spisovatelů ČR se mi podařilo vydat tři Almanachy.
V současné době příležitostně pracuji v prodejně obuv. Jsem společenská a mám ráda lidi. Mám vedle sebe člověka, na kterého se mohu vždy spolehnout. Je to můj manžel, s kterým letos oslavíme svých společných 55 let manželství. Je to jeden z mých největších darů mého života.

Marie Starová


Hradec Králové je mým rodným městem a místem, kde jsem strávila své mládí a kde stále žiji se svou rodinou.

Vystudovala jsem střední a vysokou ekonomickou školu. Nejdříve jsem pracovala v hradeckých pivovarech, později v ZVU a dvacet let ve státní správě. V roce 1983 jsem se vdala, mám dvě dcery a dvě vnoučata.

Nyní jsem v důchodu, ale o práci a zábavu nemám nouzi. Mám ráda knihy, divadlo, práci na zahradě a všechny míčové sporty. Již třicátý rok trénuji ty nejmladší děti v badmintonovém oddíle. Jsem v každodenním kontaktu s mými vnoučaty, s manželem rádi tancujeme a cestujeme. Za zajímavou zálibu považuji rodinnou účast v televizních soutěžích, ať už to byla Hodina pravdy, Znáte se?, Pět proti pěti, nebo mé účinkování v prima soutěži pro dámy v Eurobabičce. V roce 2014 jsem se stala její vítězkou.

A jak mě vidí má vnoučata? Vnuk kladně ocenil naši nedávnou úspěšnou společnou přípravu na přijímací zkoušky a taky „rozvoz“ do školy a na kroužky, vnučka ho doplnila prohlášením, že je se mnou legrace.

Blanka Křížková



Jsem rodák z Nového Strašecí, okres Rakovník, 30 kilometrů od Prahy. Žijeme v malém městě, všude kolem nás jsou krásné lesy, nedaleko Křivoklátsko. V našem městě jsem ukončila základní školu i gymnázium. Poté jsem absolvovala nástavbové studium porodní asistentka.

Pracuji ještě jako důchodce v nemocnici ve svém oboru. Mám pět vnoučat, se kterými moc ráda trávím volný čas. Mezi mé koníčky patří cyklistika, kde s manželem rádi poznáváme nová místa. Mám ráda hudbu, kde také trávíme krásné chvilky. Mam ráda kolem sebe pozitivní lidičky.

Božena Bušková


V roce 2023 jsem oslavila 81 let.

Mám 4 děti, 9 vnoučat a 6 pravnoučat. Vnuk s kterým jsem soutěžila má již 29 let. Jsem optimistka, stále mě baví žít. Raduji se z každého pěkného dne. Pravnoučata mi dodávají energii.
Pořád miluji hezké oblečení a mám ráda společnost.

Těším se na setkání, kde si také popovídáme o životě. Jestli se po 20 letech poznáme.☺

Eurobabička Naděžda Karlíčková z Lanškrouna.


Narodila jsem se ve znamení Vah a mým rodným městem je Brno. Vystudovala jsem gymnázium a poté dálkově Vysokou školu ekonomickou v Praze, kde jsem později získala i doktorát a titul Ph.D. v oboru řízení lidských zdrojů. Od svých 18 let pracuji a mám to štěstí, že stále v oboru, který jsem vystudovala a stal se i mým koníčkem.Jsem vdaná, manžel pracuje během roku v zahraničí, máme dceru a tři vnoučata, která nám dělají velkou radost.

V roce 2003 jsme se přestěhovali z brněnského sídliště na venkov, kde je mnohem více klidu a pohody.

Ráda čtu, cestuji a poznávám jiné kultury a zajímavé lidi, domluvím se anglicky, rusky a španělsky. Miluji procházky s naším domácím mazlíčkem, dlouhosrstou kolií jménem Knight.

Nemám ráda nespravedlnost, nedokončené věci, přetvářku a lež. Co slíbím, tak dodržím.

V roce 2011 jsem se účastnila soutěže Eurobabička, získala jsem 3. místo a v roce 2013 jsem se stala Eurobabičkou desetiletí.

Renata Šťastná


Narodila jsem se v Jaroměři, kde jsem prožila krásné dětství, vystudovala střední školu se zaměřením na dámskou krejčovou. V roce 1972 jsem se vdala a společně s manželem vychovala tři děti. V roce 1990 jsem založila módní salón NIKÉ, specializující se na šití zakázkových modelů.

Během své kariéry jsem se dále vzdělávala v oblasti zdravotnictví, stravování a obchodního managementu. V roce 1998 jsem začala pracovat s manželem ve firmě A-UNIMER, která se zaměřuje na měřicí techniku.

V roce 2002 jsem se úspěšně umístila v soutěži MISS babička v TV Prima. Poté jsem společně s manželem založila projekt Eurobabička, který dodnes připravuje soutěže. Tyto soutěže jsou úžasnými díly, které vznikají díky nápaditosti, neochvějnému elánu a mladistvému přístupu babiček.

Vlaďka Tauchmanová


Narodila jsem se 20.1.1939 v Přerově, kde jsem prožila válku. V roce 1948 jsme se přestěhovali do Cukmantlu, nynějších Zlatých Hor, kde jsem dokončila základní školu. V roce 1953 jsem odešla do Brna studovat průmyslovou školu stavební. Po ukončení jsem pracovala jako mladší konstruktér ve Stavoprojektě v Olomouci. V roce 1958 jsem se vdala a měla jsem 7 dětí.

Úspěšně jsem absolvovala  zkoušky na revizního technika hromosvodů, kde jsem pracovala až do důchodu. V roce 1990 jsem ovdověla.
Po dobu 35 let jsem byla předsedou SVJ až do dubna 2023, kdy jsem z resignovala z funkce.
V roce 2001 jsem  absolvovala soutěž MISS babička na TV Prima a v roce 2005 se stala členkou řídícího orgánu soutěží Eurobabička.
 
Brigita Ševčíková

 

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *