www.sedesatka.cz již třetí rok sdružuje české seniory

Již více než  770 seniorů z celé České republiky se zaregistrovalo na komunitním webu www.sedesatka.cz, určeném starší generaci. Na webu se měsíčně pohybuje okolo 15 000 návštěvníků, kteří spolu navzájem komunikují a sami vytvářejí obsah webu.

Je třeba si uvědomit, že generace dnešních šedesátníků jsou lidé, kterým v době nástupu počítačů bylo kolem čtyřicítky. Seniorů, kteří s počítačem pracovali v zaměstnání, stále přibývá. Při současných nízkých cenách domácích počítačů začíná být mnoho domácností českých seniorů připojeno k internetu.

Projekt www.sedesatka.cz vznikl v roce 2009 s cílem nabídnout seniorům prostor nejen k posílání vzkazů, ale vytvořit pro ně komunitní portál, který bude reagovat na jejich potřeby a který si budou postupně vytvářet sami. Dnes je www.sedesatka.cz projektem, který je známý i v zahraničí, u českých krajanů a pomáhá překonávat hrozbu sociálního vyloučení českých seniorů.

Čtenáři www.sedesatka.cz nejen, že sami píší svůj web, ale pomáhají si navzájem a podporují se. Učí se fotografovat, posílat elektronické pohlednice, uveřejňují své literární pokusy, radí si v nejrůznějších záležitostech a dokonce se spolu aktivně scházejí i mimo internetový prostor, v reálném světě.

Neziskový projekt komunitního webu www.sedesatka.cz má čtenáře zejména v České republice, ale také jej čtou na Slovensku a mezi krajany v Německu, USA, Austrálii, Rakousku, Velké Británii , Švýcarsku, Itálii a Francii. V současné době připravuje novou strukturu stránek a poskytne tak více prostoru sdružování seniorů napříč tématy a regiony.

Komunitní web pro seniory je cestou, jak seniorům komunikovat nejrůznější témata, využít jejich znalosti a zkušenosti a dát jim najevo, že o ně společnost stojí. Trochu nás mrzí nízký zájem veřejné správy o využití komunikačních možností, které komunitní web pro seniory nabízí. V českém prostoru si my mladší o seniorech často myslíme, že jsou na obtíž a žijí v minulosti. Při projektu www.sedesatka.cz jsme se přesvědčili, že taková představa rozhodně neplatí.

Navštivte www.sedesatka.cz. Třeba se budete rádi vracet.

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *