Prostřeno v české kuchyni pod dohledem odborníků

  • 11. 3. 2011
  • Blog
  • Počet komentářů:
  • admin

Připravili jsme pro Vás novou rubriku ve spolupráci s AKCČR pod vedením předsedy pana Jiřího Eichlera  – kde pro Vás chystáme  rady, tipy na dobré jídlo, soutěže a hlavně se sami můžete zúčastnit diskuzí, přímo posílat dobré recepty a zkušenosti.

  1. hana napsal:

    Mám radost, že budu moci komunikovat na téma vaření a určitě nějaké dobré recepty pošlu.Chtěla jsem poprosit o radu. Často se mi stává,že mi nejde dobře, po upečení a vychladnutí oddělit roláda od pečícího papíru.
    děkuji
    Hana

  2. Květa napsal:

    Hano, zkuste přidat 2 lžíce namletých ořechů, mám to vyzkoušené.Jde to potom dobře.
    K.

  3. Jarča P. napsal:

    Posílám svůj recept na roládu,určitě nezklame.
    4 vejce
    8 dkg cukru
    8 dkg mouky hr.
    bílky ušleháme s cukrem,přidáme několik kapek citronové šťávy, aby se nám bílek ušlehal pěkně tuhý.Vmícháme žloutky a nakonec mouku.Rozetřeme na peč.papíru, upečeme a ještě teplé srolujeme do rolády.Po vychladnutí natřeme krémem. Při vytahování papíru se nám roláda znovu pěkně sroluje.
    Zdraví J.P.

  4. Helena napsal:

    Zkuste upéci Medovník:

    2 vejce
    1 hrnek cukru krupice
    1 lžíce medu
    15 dkg Hery
    0,5 lžíčky sody
    1 hrnek pol. mouky

    V teplé vodní lázni 15 min – odstavit a nechat vychladnout, potom zamíchat 1 hrnek pol. mouky
    Pečeme 5 placek (stačí i méně )
    Krém :
    2 zakysané smetany
    1 smetana ke šlehání / ušlehat
    1 hrnek cukru / moučka – může být i 1/2,podle chuti
    Potíráme placky, posypeme namletými ořechy smíchané s kakaem a pokládáme na sebe.
    Dodatek : mezi krém namazat marmeládu, krájí se nejlépe druhý den, až zvláční.
    Dobrou chuť přeje Helena

  5. Magda napsal:

    Doporučuji – vyzkoušejte

    Dobré řezy:

    1 kelímek smetany
    1 kelímek cukru krupice
    2 kelímky hl. mouky
    1 pr. do pečiva
    4 vejce, citr. kůru, vanilku.
    těsto dáme na vymazaný plech, necháme zapéci a po zapečení potřeme krémem a necháme dopéci.
    Krém:
    13 dkg másla,1 kelímek krup..cukru,4lžíce mléka,20dkg ořechů namletých.
    Vše důkladně utřeme.

  6. Pepa napsal:

    Páni překvapte doma.

    Jogurtový pohár
    Ingredience
    2 kelímky bílého jogurtu, 1 vanilkový cukr, dětské piškoty, pikantní marmeláda, 1 malý broskvový kompot, pár ořechů, kousek čokolády

    Postup
    Piškoty slepíme po dvou marmeládou a dáme na dno pohárů. Pokropíme je kompotovou šťávou (pro dospělé rumem) a posypeme kousky broskví.

    Jogurt promícháme s cukrem a nalijeme na ovoce.

    Povrch ozdobíme strouhanou čokoládou, ořechy a zbylými kousky broskví, případně jiným ovocem.

    Pepa

  7. Host napsal:

    Sladké moc nemusím, tak to zkuste s uzeným !!
    Sýrový nákyp s uzeným

    240 g rýže ve varných sáčcích, 250 g tvrdého sýra, 250 g vařeného uzeného masa, hrst zeleného hrášku, 100 ml smetany na vaření, 50 g másla, 1 lžička mleté sladké papriky, půl lžičky pálivé mleté papriky, sůl, 2 vejce

    Postup
    Rýži uvaříme. Sýr nastrouháme nahrubo, maso pokrájíme na kostičky, hrášek pět minut povaříme.
    Uvařenou rýži promícháme s masem, scezeným hráškem, třemi čtvrtinami sýra, paprikou, rozpuštěným máslem a smetanou. Osolíme, ale opatrně, uzené i sýr jsou slané dost.
    Bábovkovou formu vyložíme papírem na pečení a naplníme hmotou. Vložíme do trouby vyhřáté na 190°C. Po 15 minutách vyndáme z trouby, posypeme zbylým sýrem a povrch rovnoměrně zalijeme vejci rozšlehanými vidličkou. Vrátíme do trouby a dopečeme asi 20 minut. Po vytažení z trouby necháme částečně vychladnout a teprve potom vyklopíme a sloupneme papír.
    Podáváme s čerstvou zeleninou, teplé nebo studené.

    Dobrou chuť

  8. Eichner Jiří napsal:

    Krásný den Všem milovníkům dobrého jídla:
    Jsem Eichner Jiří- předseda Senior klubu – Stará Garda AKCČR.
    Rád budu odpovídat na Vaše dotazy, číst Vaše receptury a i já dodám něco ze svých sbírek receptů.
    Na první dotaz bych odpověděl takto. je dobré mít odskoušený recept na roládu a těsto dát na peící papír. Roládu nepřepéci a ještě vlažnou srolovat i s papírem? přikrýt utěrkou, nechat vychladnout a rozbalit.
    Další možností je použít mderního jakoby teflonového podlkladu, který se dostane koupiv v obchodě. Na ten se nanese těsto, upeče a dá lehce zarolovat.
    Zase příště napíši recepty. Zdraví Jirka Eichner

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *